Wednesday, June 29, 2011

~TAYAR KERETA APA YANG PALING BAGUS HAAA???~



hari hari pegi keje

asek nampak tayar lori setinggi aku jer




mana xgentar kan kalau nampak tayar lori sebesar gini lalu sebelah kepala sendiri


serius babe!!!

aku dah takot nak saing saing ngan lori lepas eksiden baru baru nie




perhhh remukkkkkkk!!!!!!!!


eh apa nie???

i nak ceta sal tayar kereta lahhh

ok

sila lupakan eksiden yang lepas

dan mulakan kehidupan baru

ecewahhh



aritu ayah baru jer tukar 4 bijik tayar kereta

tapi xingat laa brand apa

maybe Silverstone kot

then

ada la tanya ayah jugak

awat laa nak tukaq tayar keta???

jawapannya

of course laaa

tayar dah botak

*jawapan standard

so

cane nak kenal tayar dah botak ????

ini dye:

cara paling senang sekali ialah, ambil duit syiling 20 sen, letak dicelah bunga-bunga tayar tu,tengok kalau boleh baca perkataan sen tu, eloklah ditukar... 



so i try laaa google

brand tayar apa yang affordable and memenuhi criteria keselamatan


1)...goodyear nct 5 
- tayar bunga lembut 1 1/2 dah habis,
- wall side agak lembut
- tayar comfort,
- kurang corner,,
- harga murah sikit, $$1/2
- bising kurang bunga asemetrik


2)...brigestone my01
- tayar nie corner mantap side wall keras,
- tayar tahan lasak, 2 lebih pakai baru haus,
- tayar keras lambat haus
- tahap bising sederhana, corak bunga ala2 sport sikit potong air.
- harga sederhana thailand made $$$

3)...dunlop D01 
- tayar nie comfort,
- bunga asametrik memang potong air,
- side wall lembut,
- corner kurang mantap
- bising sederhana kurang.
- harga tak mahal local made $$1/2


4)...brigstone ardeline re001 
- tayar memang best sagat apa dari feeback dari users.
- biasanya harga mahal sikit, tapi vlue for safety.$$$$ 


dipahamakan

kalau untuk kegunaan biasa

Dunlop, Silverstone and Goodyear dah dikira ok

untuk kegunaan yang luar biasa

Continental, Bridgestone, Toyo ataupun Michelin sangat bagus

 tapi harga mahal skit ar

and the most important info yang aku baru dapat

kalau nak tawu tayar yang kita beli tue dah lama pembuatannya or still baru

tengok 4 angka yang ada kat tepi tayar

for example: 1207

means 

tayar tue dibuat pada minggu ke-12 tahun 2007

so 

tayar tue dah lama laaa

perhhh

lepas nie leh usha 4 angka kat tayar lori plak

kekkeekekkkk

k lah

ini jerk untuk hari nie

esok carik info sal bungalow plak

hehe


~daaaaaa~






1 comment:

  1. Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com

    Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar.

    Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.

    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.

    Website akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.

    Nak cari bateri dan package service kereta pun ada...

    ReplyDelete